Albert Stoverink is, samen met Helga Stoverink, eigenaar van Herbergh d’ Olde Marckt in Aalten. Door corona moest hij noodgedwongen zijn onderneming tijdelijk sluiten. Via Laborijn maakte hij gebruik van de Tozo. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Kunt u iets vertellen over uw situatie in corona-tijd?
“Na een korte vakantie in februari 2020 kwamen we terug en moesten we na anderhalve week ons restaurant sluiten. Toen kwam er een hele onzekere periode. Na een tijdje werd duidelijk dat we langere tijd gesloten moesten blijven en konden we gebruik maken van de Tozo. Tot en met 1 juni, toen mochten we weer open en hebben we vier maanden lang heel hard gewerkt. Half oktober moesten we weer sluiten en dit keer voor zeven maanden. Dan kom je opeens wel in een hele andere wereld terecht. Alle kosten liepen gewoon door maar we hadden weinig tot geen inkomsten. We hebben op kleine schaal bezorging aan kunnen bieden maar de omzet was in die tijd nagenoeg niets. Ook toen hebben we gebruik gemaakt van de Tozo. Ons opgespaarde geld is in die tijd snel opgegaan aan alle kosten. We zullen de komende jaren nodig hebben om weer een nieuwe buffer op te kunnen bouwen.“

Hoe ziet u de toekomst?
“Ik zeg maar zo: we kunnen zielig gaan zitten doen maar we zijn gezond gebleven, we blijven positief en geven weer gas op het terras. We krijgen veel steunbetuigingen van onze gasten dus dat is erg fijn. De toekomst kan niemand voorspellen maar we hopen natuurlijk dat dit nooit meer gebeurt.”

Wat wilt u meegeven aan andere ondernemers?
“Naast de Tozo hebben wij ook de TONK aangevraagd. Ik heb regelmatig contact met collega horecaondernemers, die attendeer ik ook op de regelingen die er zijn. Mijn advies is: maak gebruik van de regelingen waar je recht op hebt. Schroom niet, het is helemaal geen schande. En kom je er niet uit, neem dan contact op met Laborijn. Zij zijn er om te helpen. Gewoon doen!”

juni 2021